TWEEDE WERELDOORLOG IN ONKERZELE
Al lang keken wij uit naar de voordracht door Jean-Pierre Van Der Meulen over gebeurtenissen in Onkerzele tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar corona dwarsboomde al tweemaal de datum die door de kerkraad van Onkerzele met de spreker was vastgelegd. Op donderdag 5 mei was het ‘derde keer, goede keer’. Om verschillende redenen: de hoge kwaliteit van de voordracht, de projectie van beelden die het allemaal heel aanschouwelijk maakte, de interessante tentoonstelling, en de aangename ontmoeting tussen mensen na afloop, bij een gesmaakt drankje. En de aanvankelijke vraag of die datum wel paste en of de blijvende dreiging van corona toch niet de mensen zou thuishouden, verzonk in het niet: al vroeg zagen we ons publiek aankomen, tot uiteindelijk een kleine 150 mensen plaatsnamen.
Doordat hij vele jaren met zijn onderzoek bezig was, kon Jean-Pierre Van der Meulen vlot en boeiend vertellen, ondersteund door een degelijke PowerPoint-presentatie van kaartjes, foto’s van mensen en landschappen, en geschreven documenten. Hij schetste eerst de militaire situatie en kaderde daarin de oorlogsgebeurtenissen in Onkerzele. De spreker bracht verslag uit van zijn uitgebreide studie, van lectuur van bronnen (onder meer de notities van toenmalig pastoor Duerinck) en van gesprekken met overlevenden of met nabestaanden en vrienden van figuren uit zijn verhaal.
Het droevigste element daarin was dat over soldaat Hubert Janssens, afkomstig van Onkerzele, die op 26 mei, naar het einde toe van de Achttiendaagse Veldtocht, omkwam bij een granaataanval in Oostwinkel. Naar het einde van de oorlog, op 31 mei 1944, botsten boven Onkerzele twee Amerikaanse Mustangbommenwerpers, waarvan er een neerstortte, waarbij de piloot om het leven kwam.
Ernstig genoeg, maar in zekere zin ook grappig was het verhaal over de 30 à 40 Franse krijgsgevangenen die kwamen eten in een veldkeuken bij een boerderij, maar die door de creatieve hulp van de bevolking konden ontsnappen aan de Duitsers.
Jean-Pierre Van Der Meulen toonde ook hoe op verschillende plaatsen in de omgeving loopgrachten waren uitgegraven en ging uitvoerig in de ‘Duitse toren’ en de riskante onderneming om die toren af te breken.
Voor en na de voordracht was er ruime belangstelling voor de tentoonstelling die was opgesteld door Wings of Memory, met modellen van militaire vliegtuigen en brokstukken van neergestorte gevechtsvliegtuigen.
Het deed deugd dat we op een degelijke en boeiende manier konden kennismaken met een stuk lokale geschiedenis. Met veel dank aan de spreker, de organisatoren en de vele medewerkers. En natuurlijk dank aan het talrijk opgekomen publiek.
EUCHARISTIEVIERINGEN
Gezien de herschikking van de parochies door het bisdom, zullen er in onze kerk, samen met 7 andere kerken van Geraardsbergen per 1 januari 2024 geen weekend-erediensten meer plaatsvinden.
LOCATIE
Sint-Martinuskerk
Onkerzelestraat
9500 Geraardsbergen (Onkerzele)
Wegens binnenrestauratiewerken zal de kerk voor onbepaalde tijd gesloten blijven.
© Copyright. All Rights Reserved.